Thursday, October 27, 2011

Sedutan Artikel MWanita - DUIT DAUN PISANG ZAMAN JEPUN DENGAN PERAK


Mula menulis dalam Mingguan Wanita : Tahun 2003 
Tajuk Ruangan: Mengurus Kewangan
Tajuk Artikel :DUIT DAUN PISANG ZAMAN JEPUN DENGAN PERAK  
Bil 1458 Oct 2011.....Ini satu rahsia pelabur berilmu yang melatih diri mereka supaya menukar harga barangan biasa berlandaskan bukan kepada matawang tetapi satu logam contohnya perak. Kalau belum jadi pelabur pun anda boleh berlatih selama sebulan, cubalah. Ada pembaca yang pasti bertanya apa manfaatnya? Saya cuma boleh fikir satu - supaya kita dapat ukur kuasa membeli dan kadar inflasi sebenar. Cuba latihan minda ini.

Tukar harga barang kepada perak. Katakan tahun ni satu troli barang runcit setara dengan 1 oz Silver bar Morgan. Adakah perubahan harga tahun depan sama sahaja atau kena bayar 1.2 oz Silver bar Morgan atau kurang? Kemungkinan besar harga satu troli barangan yang sama tahun depan, dalam RM akan naik tetapi harganya dalam silver masih lagi 1 oz Silver bar Morgan. Jika ini benar maka memang kenaikan harga barang patut diberi perhatian serius kerana jika ia berterusan kemungkinan akan berlaku hyperinflasi.....

(Untuk pembacaan seterusnya dapatkan Mingguan Wanita di kedai-kedai buku, besar atau kecil berhampiran anda.Jika anda tidak faham istilah-istilah berkaitan barangan perak seperti Morgan dan mahu belajar kaedah melabur dengan perak rujuk ebook dan koleksi video ini.  

No comments: